Alevi Vakıfları Federasyonu'nun 6 Ekim 2009' daki Açıklaması

İSTANBUL, 6 Ekim 2009

Değerli basım mensuplarımız, AVF üyeleri, Cemevi yöneticilerimiz,

Hatırlanacağı üzere Eylül ayı içerinde Güneydoğu’da yaşamını kaybeden bir şehidimizin Cemevi’nde son hizmetleri yürütülürken, resmi tören hazırlıkları nedeni ile cenaze hizmetleri bir camimizde tamamlanmış idi. TARAF gazetesi de 13 Eylül 2009 tarihli sayısında bu olayı “ALEVİ ŞEHİDE SÜNNİ TÖREN” başlığı ile duyurmuştu.

Daha önce benzer bir olayda sorumluları sözlü olarak uyarmış olan federasyonumuz, bu kez 14 Eylül 2009 tarihinde GENELKURMAY BAŞKANLIĞI’na ekteki bilgi isteme başvurusunu yapmış ve 5 Ekim 2009’ da aşağıdaki cevabı almıştır.

Ülkenin savunulması, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin huzuru için ölümü göze alarak çarpışan ve canını feda eden aziz şehitlerimize; Türk Silahlı Kuvvetlerinin birlik ve bütünlüğünü, çelikleşmiş iradesini, kararlılığını ve şehitlerine saygısını göstermek üzere, Garnizon Komutanlıkları tarafından askeri cenaze töreni düzenlenmektedir. Şehit cenaze törenlerinde TSK tarafından sadece askeri faaliyetler yürütülmektedir. Törendeki dini vecibeler tamamen ailenin isteğine göre düzenlenmektedir.

Genelkurmay’ımızın AVF’ ye verdiği cevaptan da açıkça anlaşılmakta olduğu gibi GARNİZON KOMUTANLIKLARI tarafından düzenlenen Askeri Cenaze Törenlerinde TSK sadece askeri faaliyetler yürütmekte olup, dini vecibeler tümü ile ailenin isteklerine bağlıdır. Bu nedenle hiçbir şehit cenazesi kaldırmayı dilememekle birlikte, dini yükümlülükler konusunda ailenin isteklerinin esas olduğunu ve aile talep ettiği takdirde hizmetlerin Cemevin’ de yürütüleceği, TSK’nın da ASKERİ TÖREN sorumluluğunu ya da katkısını yerine getireceğini basınımız, üye kurumlarımız, cemevlerimiz ve kamuoyumuzun bilgilerine sunarız.

Genelkurmay yetkililerimize başvurumuz karşısında gösterdikleri duyarlılık için teşekkürlerimizi sunar, her inançtan tüm şehitlerimize Tanrıdan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileriz.

                                                                 ALEVİ VAKIFLARI FEDERASYONU