MUHARREM AYI ORUCU

Bu haftaki muhabbetimizin konusu temmuz ayında başlayacak olan Muharrem ayına dair olacaktır. Alevi İslam inancının en önemli, kutsal ve hüzün günleri olan muharremde Allah rızası için oruç, Kerbela şehitleri ise matem tutulacaktır.

       Her toplumun kendine has ibadet şekilleri, örfü, gelenekleri, uygulamaları vardır. O toplumun kimliğini oluşturan değerler bu uygulamalarda belirgindir. ‘’Herkes kendisine yakışanı yapar’’ sözünde de olduğu gibi Aleviler de yüzyıllar boyunca türlü kıyımlara ve zorluklara maruz kalsa da inancından vazgeçmedi. Bundan sonra da bu doğrultuda ilerleyecek, günün şartlarını da göz önünde bulundurarak inancını yaşayacaktır.

      Muharrem ayı yaklaşırken şimdiden bazı uyarıları yapmak ve halkımızı bilgilendirmek bir görevdir. O günlerin önemini kitaplar okuyarak, muhabbetler ederek ve her akşam cemevlerinde yapılacak olan erkânlar la anmak gerekir. Değerli canlar muharrem ayı orucu 19 Temmuz Cuma günü başlayacaktır. 12 gün boyunca devam edecektir. 12 gün boyunca bazı yöresel farklılıklar da olabilir. ANCAK HİÇBİR YÖRE KENDİ YÖRESİNDEKİ UYGULAMALARININ ALEVİLİK İNANCININ GENELİNİ KAPSAMADIĞINI BİLMELİDİR. Bir yörede yasaklanan olgular, diğer yörelerde normal karşılanabiliyor. Birkaç madde ile durumu özetleyelim:

  • Evvela bilmeliyiz ki, Muharrem orucu 12 gün boyunca yalnızca Allah rızası için tutulur. Matem ise Kerbela şehitleri başta olmak üzere tüm Ehli Beyt yolunda şehadet şerbetini içenleri unutmamak için tutulur.
  • Muharrem ayında, 12 gün boyunca düğün-dernek faaliyetlerine ara verelim. Kesinlikle alkollü içeceklerden hiç olmazsa bu günlerde uzak duralım. Bu ayın önemine dikkat çekelim ve o serencamı yüreğimizde yaşayalım.
  • Kan dökülmemesi, can incitilmemesi için et yemeyelim. Oruç açımında sulu gıdalara önem verelim.
  • Genelde 12 gün boyunca su içilmez. Ancak vücudumuzu rahatsız edecek, sağlıksız bırakacak kadar aşırıya kaçmayalım. Bu aşırı sıcaklarda Kerbela şehitleri için tutulan yası anlamaya çalışalım. Amaç vücuda işkence yapmak değil, onların çektiği sıkıntıları bir nebze anlamak ve Peygamber evlâdına yapılan zulmü tüm dünyaya haykırmaktır… Haykıralım ki bir daha Kerbelalar olmasın…
  • Bazı yörelerde, örneğin üzüm yenmez, bazı yörelerde yenir.  Bazı yörelerde çay içilmez, bazılarında ise içilir… Bu gibi farklılıklara hiçbir şekilde müdahale etmiyoruz. Yörenizden gördüklerini uygulamak sizlerin inisiyatifine kalmıştır. Ancak 3 şeye dikkat çekmek gerekir. Düğün-eğlence yapmamak, et yememek ve kanasıya su içmemek…
  • Muharrem orucu bazı yörelerde sayısı 15 veya 16 olabiliyor. Ancak aslolan 12 gündür. Aslında işin iç yüzüne baktığımızda peygamberlerin tümü 10 gün tutmuştur. Hz. Muhammed’ de 10 gün muharrem orucu tutmuştur. Çok sonraları 12 güne çıkarılmış, bugüne kadar gelmiştir.
  • Aşuremizi Muharrem bittikten sonra kaynatalım. Muharremin 10. günü değil… 12. günü orucumuzu açtıktan sonra veya 13. günü sabahı ya da daha sonraki günler de kaynatılabilir. Aşuremizi tüm komşularımızla, akrabalarımızla paylaşabiliriz.

         Değerli canlar gençlerimiz ve çocuklarımız ebeveynlerini örnek alırlar. Ana-baba ne yapıyorlarsa, nasıl yaşıyorlarsa onlardan göreceklerdir. Hâlimize, davranışlarımıza, tavırlarımıza dikkat edelim. Muharrem günlerinde olduğumuzun bilincinde olalım. Cemevlerine gidelim, muhabbetlere katılalım. Zaten Muharrem boyunca çoğu cemevlerimizde muhabbetler ve oruç açımı olacaktır. Hep birlikte olalım…

Muharrem ayı 19 temmuzda başlayacak olup 30 temmuzda sona erecektir. Şimdi den düğün ve eğlence günlerini erteleyelim.

Bir noktaya daha değinmek gerekir. Muharrem ayı miladi takvimde sabit değildir. Hicri takvimde sabittir. Dolayısıyla Hicri takvim ile miladi takvim arasındaki farktan dolayı her sene yaklaşık 10 gün geriye atmaktadır. Muharrem ayı hicri takvime aittir; miladi takvimde değil. Bir defa orucun adı Muharrem orucudur. Lütfen orucu bazı miladi aylara sabitlemeye çalışanları uyaralım ve gerçeği söyleyelim. Tüm peygamberler bu hicri takvime göre muharrem orucunu tutmuştur. Hz. Hüseyin’ de Muharrem ayı’ nın 10. günü şehit edilmiştir.

Bu gerçeklerden tüm çevremizi haberdar edelim. Gerçekleri dile getirelim. Bu güzel inancımızı yaşayalım ki gelecek nesillerde bu gerçeklerden haberdar olsunlar.

 

Mübarek muharrem ayında

Birisin tutan Hakkına yeter
İkisini tutan günahın atar
Üçünü tutanlar cennette yatar
Engür olmuş Hak ceminde ezilir

Dördünü tutana veli dediler
Beşini tutana ulu dediler
Altıyı tutana dolu dediler
Engür olmuş Hak ceminde ezilir

Yedisini tutan havada uçar
Sekizini tutan hülleler biçer
Dokuzunu tutan cennetin açar
Engür olmuş Hak ceminde ezilir

PİR SULTAN ABDAL’ım onunda zahmet
On birini tutana indi irahmet
On iki tutana nasiptir Cennet
Engür olmuş Hak ceminde ezilir

Gerçeğe selam olsun…