Derviş Kemal Ölümünün İkinci Yıldönümünde Edirne'de Anıldı

Halk ozanı ‘Derviş Kemal’ anıldı!
Uzunköprü Belediyesi, Alevi Bektaşi inanç, kültür ve düşünce dünyasının en önemli ozanlarının başında gelen halk ozanlarından Derviş Kemal Özcan’ın ölümünün 2’nci yıldönümü dolayısıyla anma gecesi düzenledi.

Metin KARAKUŞ

Uzunköprü’de, Alevi Bektaşi inanç, kültür ve düşünce dünyasının en önemli ozanlarının başında gelen halk ozanlarından Derviş Kemal Özcan’a, ölümünün 2’inci yıldönümünde Uzunköprü Belediyesi ve Cem Vakfı Edirne Şube Başkanlığı tarafından anma gecesi düzenlendi.

Uzunköprü Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Anma gecesine; Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İşbilen, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Cem Vakfı Şube Başkanı Akın Çetin, Trakya ve Balkanlar İnanç Önderi Mustafa Çetin Dede, Cem Vakfı Çorlu Şube Başkanı Dr. Muzaffer Birdal, Cem Vakfı Babaeski Şube Başkanı Hayati Dağlıoğlu Baba, Akyazılı Sultan Süreği'nden Mahrem Tezol Baba, Cem TV ‘Muhabbet’ Programının Yapıcısı Aynur Haşhaş, Halk Ozanı Halil Özçelik, Şair Leyla Salbaş, Fotoğraf Sanatçısı Ali Çıtak, Türkiye’nin birçok bölgesinden de inanç önderi, Dede ve Pirler, Analar, Zâkirler ve çok sayıda davetli katıldı.

Geceye Babaeski İlçesinin Kumrular Köyünden katılan Halk Ozanı Halil Özçelik de ‘Derviş Kemal’ için kaleme aldığı şiirini okudu.

DERVİŞ KEMAL ÖZCAN KİMDİR?

1930 yılında Dimetoka'nın (Yunanistan) Babalar köyünde doğdu. Asıl adı Kemal Özcan'dır. Doğduğu yıl ailesiyle birlikte Uzunköprü'ye göç etti. Şiir yazmaya yaklaşık 15 yaşlarında başladı. Herhangi bir ustası bulunmayan Derviş Kemal, edebiyatın yanında resim yapmakta, keman, cümbüş ve bağlama çalmaktadır. 1950 yılında askere gidinceye dek çiftçilik yaptı. Askerlik dönüşü 2 yıl kadar noter kâtipliği yaptıktan sonra, 1955 yılında adliyede çalışmaya başladı. Bu görevi 1983 yılındaki emekliliğine kadar sürdü. Önceleri sevda ağırlıklı şiirler yazan Derviş Kemal, daha sonra Bektaşi düşünce biçiminin de etkisiyle tasavvufa yöneldi. Ancak şiirlerinde toplumsal sorunlardan insana ilişkin öteki tüm konuları da ayrıntılı olarak işlemektedir. Toplumsal sorunlardan insana ilişkin öteki tüm konuları ayrıntılı olarak işleyen Derviş Kemal’in şiirleri 1960’lı yılların ikinci yarısından itibaren özellikle Feyzullah Çınar tarafından bestelenip yorumlandı. Derviş Kemal’in şiirlerinin bir bölümü “Şah Damarı”, (1996) ve “Şah Gülleri”, (2008) adıyla yayınlandı.

Derviş Kemal 25 Nisan 2015 günü aramızdan ayrıldı.

Haber kaynağı için tıklayınız: görünümgazetesi.com

Haber görseli için tıklayınız: uzunkopru.bel.tr

Yer: Uzunköprü Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi

Tarih: 25 Nisan 2017 Salı

Saat: 19.30