Aile Birliğimiz / 18 Ocak 2018, Perşembe

• 11 Ocak 2018 Perşembe

Canlar, aile olmak ailenin kutsal kavramını anlamak yaşayıp ve yaşatmak Aleviliğin temel kurallarındandır. Kuran da Hz Musa evlilikle ilgili şöyle der: Evlenmek eve ateş getirmektir eve ateş getirmenin anlamını biraz açacak olursak, basit anlamıyla ateşin iki anlamı vardır birincisinde ateşten faydalanmanın şekli ateşle ocak yakılır her türlü yemek aş pişirilir,su ısıtılır kaynatılır, ateş vasıtasıyla soğuktan korunulur kısacası insanoğlunun yaşaması için ateşe mutlak ihtiyaç vardır ve yine insanoğlunun yaşaması ve neslini devam ettirmesi içinde evlenip aile kurmaya ihtiyacı vardır.
İkinci anlamıyla ateş, yerinde ve yoluyla kullanılmazsa evi yakar insanları yakar, köyü kasabayı yakar işte zamanımızda da yaşanan olaylardaki noksanlıktan dolayı ailelerde yakıcı anlamdaki ateş devam ediyor.
Bunların birçok sebebi olmakla beraber, en önemli sebeplerinden biri de biz aile büyüklerinden kaynaklanmaktadır, çünkü çocuklarımızı yetiştirirken daima kurnaz ve bencil olmalarını öğütlüyoruz malesef aile kavramındaki güzellikleri öğretmiyoruz. Bir ana baba kızına daima bir tane saf bul hali vakti yerinde olsun sırtına bin geçin eşinin ailesine fazla yüz verme seni fazla rahatsız etmesinler gibi sözlerle evlatlarımızı büyütüyoruz, yine oğluna gözü kapalı birisini bul fazla yüz verme ailesinden uzak tut yüz verirsen tepene çıkar gözünü açılmasına müsade etme gibi beylik laflarla yönlendirirler; peki sırtına bindiğin adamdan kızına ne fayda gelir bunu düşünen yok damadı ailesinden uzaklaştırdığınız zaman ortaya çıkan yıkıcılığın boyutlarını düşünen yok.
Yine gözü kapalı baskıyla yöneteceğiniz gelinin kızın, aile içindeki konumunun nasıl olacağını oğlana sevgiylemi nefretlemi yaklaşacağını çelişkilerin yaratacağı boyutları düşünen yok, hani Aleviliğin temeli olan inancımızın gereği dört ata hakkı da haktı, bu haklar nerde kaldı niye bizler bu hakları çocuklarımıza anlatma gereği duymuyoruz, Allah’ın emri ile istediğimiz kızlara Allah’ın emri ile kızlarımızı verdiğimiz gençlere niye bu Allah ın emrinin ne analama geldiğini çocuklarımıza tam öğretmiyoruz
Peygamberlerimiz aile kurmanın önemini kutsal kitaplarda gereği gibi ifade ettikleri halde niye biz büyükler bu ifadeleri çocuklarımıza ifade edemiyoruz. Hz Ali efendimiz evlilikte iki beden bir ruh olmadıkça gerçek anlamda evlilik gerçekleşmez dediği gibi bizler niye bu önemli manayı yaşayıp çocuklarımıza ve ailemize yaşatmıyoruz demek ki çocuklarımızın hatalarında biz belirleyici ve etkileyici rol oynuyoruz zamanımızın şartlarında biribirini tanıyan büyük bir sevgiyle isteyen bu çocukara ne oluyorda kısa zamanda bu sevgileri bitiyor ve kısa zamanda ayrılmalarına neden olunuyor. Yerleri yurtları ateşin ikinci konumu olan yakıcılık ön plana çıkıyor ve hayatları kısa zamanda zehir oluyor niye oğlum kızım aile birliği kutsal sakın kutsal olan bu birliğe yanlış yapmayın yapacağınız her hata bu birliğe zarar verir, sizler Allah’ın emri peygamberin kavliyle birbirinizi aldınız.
Bunun önemini ve anlamını iyi kavrayın diyemiyoruz. Bize ne oldu inançlarımıza ne oldu saf ve temiz olan yönlerimiz ne oldu sihir niye bozuldu, gelin öz elimizi öz yakamızda tutalım kendimizi Hak Muhammet Ali yoluna göre yargılayalım bakalım bizler gerçekte nerde hata yapıyoruz bu hatalarımızı görelim. Çocuklarımızı öz verili bir şekilde ailenin kutsal olduğunu öğretelim çünkü herkesin barışa birliğe sevgiye aile olup birlikte huzurlu bir şekilde yaşamaya hem hakkı hemde ihtiyacı vardır. Kızımıza, oğlumuza anneniz babanız ve aileniz ne kadar kutsal ise kaynana ve kayınbabanız ve aileside o kadar kutsaldır diyerek öz elimizle öz yakamızı tutalım gerçekleri yaşayalım ve yaşatalım eğer ailemizin ve çocuklarımızın mutluluğunu istiyorsak buna çok ama çok ihtiyacımız var, bilhassa ülkemizde son zamanlarda artarak gençlerimizin arasında yaşanan bunalımların sebebi biz olmayalım.
Zaten bugünkü ortamda insanı bunalıma götürecek birsürü neden varken bir nedende biz olmayalım, çocuklarımızı okuluna, işine, eşine gönderirken kucaklıyalım sevgimizi yerinde göstererek başarıya gönderelim çocuklarımız akşam eve gelince ve sabah işlerine gidince mutlaka anne ve babalarının ellerini öperek onların gönül gücünü arkasına almak suretiyle gittiği heryerde başarıya götüreceği inancıyla hareket etmelerini dileyelim. Çünkü Hak Muhammet Ali ve Ehlibeyt yolunun temeli aile düzeninden geçer işte bir ailede sevgi birlik beraberlik olduğu müddetçe Hak Muhammet Ali o aile ile birliktedir, bir eşin eşini işe yollarken ve işten gelirken karşılarken göstereceği ilgi ve sevgi o ailenin temel birliğini oluşturur umarımki gönülden birbirimize göstereceğimiz bu hoşgörü bir kadının eşini Ali kabul etmesi erkeğinde eşini Fatıma kabul etmesi sevginin temel birliğini oluşturur. Biz bu birliğin ne anlama geldiğini anlayarak yaşadığımız müddetçe hayatımızda zorluklar olur ama her türlü zorluğun da üstesinden gelmesinide biliriz .
Hepinizin aile birliğini Hak Muhammet Ali adına selamlıyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin; Alevi İslam Din Hizmetleri Sayfasını Takip Ediniz  http://www.aleviislamdinhizmetleri.com/