Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali 14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Yenikapı Etkinlik Alanı’nda Yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi,
Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali’nin ikincisini 14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenledi.

Festival alanında;

Federasyon, Vakıf, Dernek ve Cemevlerinin yer aldığı satış ve tanıtım standları yer aldı.
Çocuklar için oyun ve aktivite alanları, etkinlik alanları, yürüyüş, dinlenme, yiyecek içecek alanları ve söyleşi, panel ile konser alanları yer aldı.
Halk müziğinin, türkülerin ve deyişlerin söylendiği; semahların dönüldüğü festivalde, tanınmış isimler ve müzik grupları da sahne aldılar.
İlk gün itibari ile Genel Başkan Vekilimiz Sayın Hasan Sezgin, Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanımız Sayın Hayrettin Derun, CEM Vakfı Yöneticilerimiz, Genel Müdürümüz Sayın Ali İhsan Argunşah, Alevi İslam İnanç Hizmetleri Genel Sekreteri Sayın Serdar Gazi Karababa Dede,
Çatalca Şube Başkanımız Sayın Salih Metin, Sarıyer imam Hüseyin Cemevi Başkanımız Sayın Musa Özcan, Çorlu Şube Başkanımız Sayın Dr. Muzaffer Birdal, Tuzla Şube Başkanımız Sayın Ercan Batmaz, Kocaeli Çayırova Şube Başkanımız Sayın Halil İbrahim Araz, Gaziosmanpaşa Ahmet Yesevi Şube Başkanımız Sayın Şahin Çolak, Haramidere Şube Başkanımız Sayın Leyla Zafer, Sultangazi Şube Başkanımız Sayın Serpil Soylu, Küçükçekmece Şube Başkanımız Sayın Güneş Çakır sahada yer aldılar.
Standımızı ziyaret eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mahir Polat’ı, Genel Başkan Vekilimiz Sayın Hasan Sezgin, Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanımız Sayın Hayrettin Derun, Genel Müdürümüz Sayın Ali İhsan Argunşah, Çorlu Şube Başkanımız Sayın Dr. Muzaffer Birdal karşıladı.
Görüşme sonrası ziyaretleri için teşekkür edildi ve Sayın Polat’a, Sayın Eşref Doğan’ın “Aleviliğin El Kitabı” hediye edildi.
Festivalin ikinci ve son günü, CEM Vakfı Genel Başkanımız Sayın Prof. Dr. İzzettin Doğan, İBB Sivil Toplum Kuruluşları İlişkileri Şube Müdürü Sayın Vedat Kara’nın moderatörlüğünde, saat 16.00’da “Deneyimler - Aleviliğin Tarihi Süreci” konulu söyleşi ile konuk oldu.
Sayın Doğan;
Kendisinin, Alevilerin hak arama mücadelesine nasıl başladığını, hangi olayın buna vesile olduğunu paylaştı;
İstanbul Dolmabahçe’de bir Alevi Dedesi ile tesadüfü rastladığı ve yaptığı sohbet sonrası;
Aleviliğin, Alevilerin, gerekli önemi ve hakettikleri değeri görmediklerine kanaat getirdiğini ve kendisinin, Uluslararası Hukuk Profesörü olarak Alevilerin yaşadıkları bu sürecin değişmesi gerektiğine karar verdiğine, bu hak arama, adalet, eşit yurttaş olma isteği sürecine böylece ortak olduğunu anlattı.
Vakfın kuruluş sürecini de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ndeki süreci de, Kırmızı Koltuk Tv programında ayrıntıları ile paylaştığını, “Aleviliğin ne olduğunu ve bütün sorumlulukları ve mücadeleyi üstümüze alacağımızı belirttik” dedi. “AİHM’ yolu böyle başladı, hak mücadelemiz ve sorumluluğumuz böylece başladı” dedi.
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile devletin atılımları olduğunu ama bu şekilde onaylanmayacağını, devletin daha samimi ve kararlı bir şekilde AİHM kararlarının uygulanması ve bu konuya samimi bir şekilde eğilmesi, Alevilik İnancına diğer inançlar gibi yaklaşmasını, aynı zamanda bütçeden 30 milyon Alevi için de pay ayrımının yapılması gerektiğini belirtti.
CEM Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanımız Sayın Hayrettin Derun’un da halka yaptığı hitap konuşmasında;
AİHM kararlarının mutlaka uygulanması gerektiğini belirtti. “Cemevlerinin, Kültür Bakanlığına bağlanmasını kabul etmiyoruz” dedi. “Haklarımızı hukuki yoldan sonuna kadar arayacağız, eğer bir gün hakkımızı aramak için çıkarsak; “Bir elimizde saz, bir elimizde gül olur” dedi.
“CEM Vakfı haklarımız için masaya oturur, haklarımızı sonuna kadar savunur ve hukuki yoldan mücadelesine devam eder” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı konuşmada;
Milletvekilleri, Sivil Toplum Örgütleri, Belediye Başkanları, Cemevleri, Dernek ve Kurum Yöneticileri yer aldı.
Sayın İmamoğlu yaptığı konuşmada;
İstanbul’a, Hacı Bektaş Veli Festivalini kazandırmanın mutluluğunu, gururunu ve onurunu yaşadığını belirtti.
Hacı Bektaş Veli’yi bir Ulu Ağaç gibi tanımlayan Sayın İmamoğlu, “kökleri Anadolu’da, dallari tüm insanlığı kuşatmış olan o Ulu Ağacın gölgesi altında herkese yer vardır. Hacı Bektaş Veli, bir davettir. İnsan olmaya ve insan kalmaya bir çağrıdır. Onun yolu baskıyla, korkuyla değil; Onun yolu sevgiyle, saygıyla ve bir olmanın yoludur, iri olmanın yoludur, diri olmanın yoludur. Onun yolunda yürüyen herkes, yalnız birbiriyle ve tüm insanlıkla değil, cümle mahlukatla kardeş olduğunu hisseder” dedi.
İBB Serçeşme Festivalinin ikinci günü,
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile Vakfımız ve Şubelerimizin ayrıca İstanbul’da bulunan diğer Cemevlerinin katkıları ile 12 kazan aşure kaynatılıp, festival alanında, Gaziosmanpaşa Ahmet Yesevi Şube Cemevi Dedemiz Aslan İlhan Dede’nin duası sonrası Aşure, tüm halkımıza dağıtımı yapıldı.
İki gün süren festivale;
stantlardan, söyleşilere, konserlere kadar halkın yoğun ilgisinin olduğu görüldü.
Festivali düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Sayın Ekrem İmamoğlu ve ekibine teşekkür eder görevlerinde başarılar dileriz.
Etkinlikte yer alan tüm Yöneticilerimize, çalışanlarımıza, Kadın Kollarımıza, Gençlik Kollarımıza teşekkür ederiz.